Ekonomi

TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, On İkinci Kalkınma Planı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, On İkinci Kalkınma Planı’nda küçükbaş hayvancılığa ilişkin çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, değerlendirmesinde, 2024-2028 yıllarını kapsayan On İkinci Kalkınma Planı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylandıktan sonra 1 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandığını belirterek, şunları ekledi: “On İkinci Kalkınma Planı hem tarım hem de küçük hayvancılık açısından sağlam temeller üzerine inşa edildiğinden, “Sektör olarak memnuniyetimizi belirtmek isteriz” dedi.

Kalkınma planlarının günümüzde de değerini koruduğuna işaret eden Çelik, “İnanıyorum ki, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında tüm kurum ve kuruluşlar Devletimizin öncülüğünde seferber olur ve belirlenen yol haritasına göre görevlerini layıkıyla yerine getirirler. 2053 vizyonu çerçevesinde tasarlanan onikinci geliştirme planı, belirlenen hedeflere daha kolay ulaşılacak. Bu anlamda, “bir sektör olarak her zaman göreve hazırız” dedi.

Çelik, 12. Kalkınma Planında tarım arazilerinin kullanımı ve korunması ile atıl hazine arazilerinin değerlenmesi, akıllı tarım uygulamaları, planlı tarım ve sözleşmeli üretim gibi pek çok konuda temel politika ve hedeflerin gerçekçi bir şekilde belirlendiğini ifade ederek, tarımsal Ar-Ge faaliyetleri ile ormancılığın ön planda olduğunu ifade ederek, küçükbaş hayvancılığın öncelikli olduğunu sözlerine ekledi. “On ikinci kalkınma planı, küçük hayvancılığa özel önem veren politika ve tedbirleri içermesi bakımından bölümümüz açısından memnuniyet verici olmasının yanı sıra, önümüzdeki dönemde küçük hayvancılığa büyük bir ivme kazandıracağının da değerli bir göstergesidir. Damızlık sayısını artırarak koyunun kırmızı et üretimindeki payını arttırmak amacı ile koyun yetiştiriciliğinin desteklenmesi bölümümüze değer katacaktır. Koyunların toplam kırmızı et üretimindeki payının artırılması politikasını son derece değerli buluyoruz. Et üretiminin benimsenip plana dahil edilmesiyle birlikte, halen yüzde 27 olan küçükbaş hayvan payının en az yüzde 50’ye çıkarılmasıyla şube olarak en temel beklentilerimizden biri karşılanacak. Plana göre fiyat istikrarının sağlanması. Süt fiyatları bazında yetiştiricilerin maliyet ve gelirlerinin iyileştirilmesi hem yetiştiricilerimizi hem de tüketicilerimizi mutlu edecektir.Ayrıca küçükbaş hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan meraların ıslahının da artmasını memnuniyetle karşılıyoruz. yem maliyetlerimizi düşürmeye yardımcı olacağı için hızlandırıldı.”

Genel Lider Çelik, 12. Kalkınma Planı’nda küçükbaş hayvan sayısının 2023 yılı sonunda 56,4 milyon baş olarak öngörüldüğünü, 2028 yılı sonunda ise 63,4 milyon başlığa çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek, temennilerini dile getirdi. kalkınma planının tamamının ve küçükbaş hayvan sektörünün başarıyla uygulanması ve planda belirlenen hedeflere ulaşılması için çalışıyoruz. Hazırlanmasında emeği geçenlere ve TBMM’de onaylanmasını sağlayan milletvekillerine teşekkür etti. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu