Dünya

Bakan Bolat: “Sahte isim ve sahte hesaplarla gayrimenkul ve otomobil satışlarında fiyatları artıranları en ağır şekilde cezalandıracağız.”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçersiz isimlerle, sahte hesaplarla, emlak ve otomobil satışlarında fiyatları artırmaya yönelik manipülatif çabaları en ağır şekilde cezalandıracaklarını belirterek, “Bu cezalardan bunları yayınlayan reklam siteleri sorumlu olacak. Programlarını buna göre hazırlamaları gerekiyor. Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak. 1 “Kasım ayında yürürlüğe girecek” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Konya’da düzenlenen İhracat Seferberliği Zirvesi’ne katıldı. Taş Bina Kültür Sanat’ta gerçekleştirilen zirvede konuşan Bakan Ömer Bolat, hem mal ihracatında hem de hizmet ihracatında iyi durumda olduklarını belirtti. Üretimin temmuz ayında başladığını belirten Bakan Bolat, “Yıla iyi başlayamadık, çünkü geçen yılın ortasında başlayan küresel talep daralması dünya üretiminde durgunluğa yol açtı. Dünya ticareti bir durgunluk dönemine girdi. Birçok ürünün fiyatlarının düşmesiyle düşüş yaşandı. 2022’de dünya ihracatı yüzde 5 büyürken, bu yıl yüzde 0,8’de kalacak. Bu, Dünya Ticaret Örgütü’nün tahmin ettiği rakam. Dünyanın büyüme oranı geçen yıl yüzde 3,5 iken Bu yıl ortalama yüzde 3 olacak. Burada motor ülkelerden biri olan Çin yüzde 5 civarında bir büyüme yakalayabilir. ABD şu ana kadar yüzde 2 civarında bir büyüme yakaladı. Avrupa Birliği bunu başardı. Bizim için önemli bir pazar olan Almanya şu ana kadar negatif büyüme kaydetti, bu da ithalatına yansıyor, özellikle Avrupa ülkelerinin ithalatında yüzde 5 ile 20 arasında bir büyüme var. “Ülkeden ülkeye değişen bir azalma var. Bu da bu yıl dünyadaki koşulların yeterli olmadığı anlamına geliyor” dedi.

“Hedefimiz 100 milyar doları aşmak”

6 Şubat’ta yaşanan yıkıcı depremle karşı karşıya olduklarını hatırlatan Ömer Bolat, “51 bin şehit verdik. Hepsine Allah rahmet etsin. 5’i ağır olmak üzere 11 şehrimiz etkilendi. İhracatımız da etkilendi. Şu ana kadar” Depremden dolayı 8 ayda 6 milyar dolar ihracat kaybettik. Ancak ilk 9 ay itibarıyla ihracatımız geçen yılla aynı seviyede. Yani 6 milyar dolar kaybettik, dünya ticareti sakinleşti. Batı piyasaları geriledi. Şu anda baş başayız. Temmuz’da 20,1 ile tarihin en yüksek temmuz rakamına ulaştık, 21,6 milyar dolar ile tarihin en yüksek ağustos ayına ulaştık, eylülde 20,1 milyar dolar ile tarihin en yüksek eylül rakamına ulaştık. Tarihte 22,7 milyar dolar. Bunlar mal ihracatı. İlk 9 ay itibarıyla hizmet ihracatımızda da yüzde 14’lük bir artış var. 63 “Milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 100 milyar doları aşmak. Bu sabah aldığımız bilgiye göre geçen yılın ekim ayına göre yüzde 4,5 daha fazlayız. Bu iyi bir rakam, sevindirici bir rakam” dedi.

“Sıfır ve ikinci el araçlarda çok ciddi fiyat indirimleri başladı”

Ticaret Bakanlığı olarak hemen hemen tüm sektörlerde düzenleme ve denetleme yetkilerine sahip olduklarını anlatan Bakan Bolat, “Piyasa gözetimi, istifçilik ve haksız piyasa süreçlerini izleme ve cezalandırma yetkimiz var. Bunu aktif olarak kullanıyoruz. Otomotiv piyasası Çip krizinden başlayarak 2-2,5 yıldır kaotik bir ortam var.” Bir süre araç bulamamak, stok yapmak, 6 ay ila 1 yıl araç beklemek, ikinci dönemde sıfır araç fiyatlarını aşarak aylık yüzde 30 ila yüzde 40 para kazanmak gibi spekülatif süreçler yaşandı. el pazarı. İlk aylarda bunlar üzerinde çok çalıştık. Değerli düzenleyici düzenlemeler. Kontrolleri artırdık. Bu çerçevede Ağustos ayının ortasından itibaren piyasalar düzene girdi ve istikrara kavuştu. Sıfır ve ikinci el araçlarda çok ciddi fiyat indirimleri başladı. Tüketici biraz daha düşer mi diye bekleme moduna geçti ve piyasa düzene girdi. Aynı şey gayrimenkul için de geçerli. Gayrimenkulde daire satışlarında, daire fiyatlarında, mağaza fiyatlarında ve arsa fiyatlarında ciddi düşüşler yaşanıyor. 31 Ağustos’ta önemli bir düzenleme çıkardık. 2 ay uygulama süresi verdik, 1 Kasım’da başlıyor. Sahte isimler ve sahte hesaplar kullanılarak gayrimenkul ve otomobil satışlarında fiyatları artırmaya yönelik manipülatif çabaları en ağır şekilde cezalandıracağız. Bu cezalardan bunları yayınlayan reklam siteleri sorumlu olacaktır. Programlarını buna göre hazırlamaları gerekiyor. Personellerini hazırlamaları gerekiyor. “Bu yönetmelik kesinlikle uzatılmayacak, 1 Kasım’da yürürlüğe girecek” dedi.

“Cezaları artırıyoruz”

Cezalarla ilgili torba kanun hazırlandığını belirten Bolat, “Biz de bakanlık olarak hazırlıklarımızı yaptık. Cezaları artırıyoruz. Aslında enflasyon oranı ortada, onun üstüne çıkarıyoruz ve kapatıyoruz.” Ceza da gelecek. Hükümetin görüşü bu yönde. Biz de uygulayıcı kuruluşuz. Kanunla, herkesin düzenlemeleri var. Perakende ticaret kanunu var. Adil olmayan bir piyasa düzenleme kanunu var. Bir sürü kanun var. Kanun ve düzenlemeler. Ticarette kurallara uygun çalışmak gerekiyor. Bu kural ve düzenlemelere aykırı davranan herkes otomatik olarak cezalandırılacaktır. Bunu birkaç kez tekrarlarsa o zaman geçici kapanma dönemi gelecektir.” dedi. -KONYA

cildirhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu