Ekonomi

Bitlis’teki asırlık su değirmeninde çeltik pirince dönüşüyor

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Karbastı köyü Yamaç mezrasında ekilen pirinç, asırlık su değirmeninde pirince dönüştürülüyor.

İlçeye 25 kilometre uzaklıktaki köyde vatandaşlar ektikleri çeltiği hiçbir katkı maddesi kullanmadan klasik yöntemlerle hasat etmeye devam ediyor. Köylüler bahar aylarında tarlalarda havuzlar oluşturarak bu havuzları suyla dolduruyor, hasat ettikleri çeltiği ağustos ayının sonunda ise güneşte kurutuyor. Çeltik daha sonra su kaynağının yanındaki değirmene getiriliyor ve asırlık suyun gücüyle dönen taşlarla iki aşamada öğütülüyor.

Değirmende öğütülen pirinç daha sonra pirinçten tamamen ayrılmasını sağlamak için hava üfleme yönü hesaplanarak ayrılır. Köy ve mezralardan elde edilen tonlarca Kurşunç pirinci, Türkiye’nin birçok iline gönderilerek çiftçilerin en değerli gelir kaynağını oluşturuyor. Geçimini çiftçilik ve pirinçten sağlayan İsmail Tuz, dedesinden kalma su değirmeninde pirinç tanelerini çeltikten tamamen doğal tekniklerle ayırdıklarını söyledi. Tuz, yazın ektikleri pirinci sonbaharda hasat ettiklerini, bu aylarda pirinci değirmende öğüterek elde ettiklerini, kilosunu 100 liradan sattıklarını söyledi. – BİTLİS

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu